Εμφυτευματα

Εμφυτεύματα

Οδοντικά Εμφυτεύματα

Δόντια που φαίνονται και τα αισθάνεστε σαν τα δικά σας!

Το εμφύτευμα είναι ένα τεχνητό υποκατάστατο της ρίζας του δοντιού, το οποίο ο περιοδοντολόγος σας μπορεί να τοποθετήσει στο κόκκαλο της γνάθου και να αποτελέσει τον πυλώνα ενός δοντιού ή μιας γέφυρας.

Τα εμφυτεύματα είναι ιδανικά για άτομα με καλή γενική υγεία που έχουν χάσει ένα ή περισσότερα δόντια, λόγω περιοδοντίτιδας, τερηδόνας, κατάγματος ή κάποιου άλλου λόγου.

Τα εμφυτεύματα δεν επηρεάζουν τα γειτονικά δόντια, τα οποία ουσιαστικά τα σώζουν, καθώς δεν πρέπει να "τροχιστούν", όπως συμβαίνει με τη συμβατική προσθετική ώστε να υποστηρίξουν τη γέφυρα.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα φαίνονται σαν φυσικά και ο ασθενής τα αισθάνεται σαν δικά του. Είναι γνωστό από μακροχρόνιες έρευνες ότι η απώλεια δοντιών αλλοιώνει το χαμόγελο και την προσωπικότητα του ατόμου, αφού αποφεύγει να χαμογελάει, ώστε να μην φαίνονται τα κενά μαύρα διαστήματα και επηρεάζεται όλη η ψυχολογία του. Επίσης, πολλές φορές η οδοντοστοιχία δεν είναι σταθερή και αυτό προκαλεί ανασφάλεια.

Εάν σας λείπει ένα ή περισσότερα δόντια και θέλετε να χαμογελάσετε με αυτοπεποίθηση, να φάτε και να μιλήσετε με άνεση τα εμφυτεύματα αποτελούν την ιδανική λύση για εσάς!

Με τη σωστή τοποθέτηση και συντήρηση, τα εμφυτεύματα μπορούν να κρατήσουν για μια ολόκληρη ζωή. Μακροχρόνιες μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά επιτυχίας των εμφυτευμάτων είναι πολύ υψηλά.

  
Ξέρετε ότι χάνοντας ένα δόντι χάνετε και οστό;

Με την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων μέσα στο οστό, το κόκκαλο των γνάθων γύρω από αυτά θα διατηρηθεί. Αυτό είναι ένα άλλο σπουδαίο πλεονέκτημα των εμφυτευμάτων, σε αντίθεση με τη χρήση των κοινών οδοντοστοιχίων όπου το κόκκαλο των γνάθων ατροφεί, ελαττώνεται και οι οδοντοστοιχίες χάνουν την αρχική τους σταθερότητα και δίνουν ένα αίσθημα ανασφάλειας στους ασθενείς.
 
Τι μπορούν να επιτύχουν τα εμφυτεύματα;

  • Να αντικαταστήσουν ένα ή περισσότερα δόντια, χωρίς να επηρεάζονται τα γειτονικά δόντια
  • Να υποστηρίξουν μια γέφυρα, ώστε να μη χρειάζεται η μερική οδοντοστοιχία («μηχανάκι»)
  • Να υποστηρίξουν μια ολική οδοντοστοιχία, ώστε να είναι σταθερή και άνετη


 Ποιού τύπου εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται;

Τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι τα ενδοοστικά, τα οποία τοποθετούνται μέσα στο κόκκαλο.

 
Είστε υποψήφιος για εμφυτεύματα;

Ο ιδανικός υποψήφιος είναι ο ασθενής με καλή γενική και στοματική υγεία, ειδικά εάν δεν πάσχει από περιοδοντίτιδα. Επαρκές κόκκαλο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή τοποθέτηση τους. Η οστική επάρκεια μπορεί να εκτιμηθεί με την αξονική τομογραφία.

 


Τι να περιμένει ο ασθενής μετά την θεραπεία;

Να έχει δόντια σαν φυσικά, τα οποία δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο απο ότι τα φυσικά. Τα φυσικά δόντια χρειάζονται καθημερινή φροντίδα και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Τα εμφυτεύματα επειδή είναι σαν τα φυσικά δόντια απαιτούν την ίδια φροντίδα και προσοχή.


 
Πώς τοποθετούνται τα εμφυτεύματα;

Αφού αναισθητοποιήσουμε την περιοχή με τοπικό αναισθητικό (σαν την απλή αναισθησία που χρησιμοποιούμε, όταν κάνουμε ένα σφράγισμα), τοποθετούμε τα εμφυτεύματα στο κόκκαλο των γνάθων, μετά από μια μικρή τομή που γίνεται στα ούλα. Μετά από την πάροδο ενός χρονικού διαστήματος που κυμαίνεται από 2-5 μήνες (ανάλογα με την περίπτωση και την περιοχή –άνω ή κάτω γνάθος), τα οδοντικά εμφυτεύματα ενσωματώνονται και γίνονται μια οντότητα με το κόκκαλο των γνάθων. Στη συνέχεια, ακολουθεί η αποκάλυψη των εμφυτευμάτων και η τοποθέτηση πάνω σε αυτά των βιδών επούλωσης. Οι βίδες αυτές θα βοηθήσουν τα ούλα να επουλώθουν, ώστε όταν τα δόντια τοποθετηθούν πάνω στα εμφυτεύματα να δείχνουν σαν φυσικά. Μετά από μερικές μέρες, τα εμφυτεύματα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν σαν στηρίγματα, πάνω στα οποία μπορούν πλέον να τοποθετηθεί, είτε η γέφυρα, είτε η ολική οδοντοστοιχία.

Ανάλογα με τον αριθμό των εμφυτευμάτων που έχουν τοποθετηθεί θα εξαρτηθεί και η τελική προσθετική αποκατάσταση. Αν ο αριθμός των εμφυτευμάτων είναι μικρός, τότε η προσθετική αποκατάσταση θα είναι κινητή και η ολική οδοντοστοιχία θα «κουμπώνει» πάνω στις κεφαλές των εμφυτευμάτων. Αν ο αριθμός των εμφυτευμάτων είναι μεγάλος, τότε η προσθετική αποκατάσταση μπορεί να είναι ακίνητη. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα από την τελική προσθετική αποκατάσταση θα αποκτήσετε ξανά την εμπιστοσύνη σας στο χαμόγελο, τη μάσηση και την ομιλία.

Θα μας βρείτε

 Βασ. Σοφίας 100

  Αθήνα Τ.Κ. 11528

 Efthymios.Skaribas@alumni.tufts.edu

 +30 210 7718884

 

 Λευκάδος 4

 Βούλα Τ.Κ. 16673

 Efthymios.Skaribas@alumni.tufts.edu

 +30 210 7718884