Περιοδοντίτιδα και Γυναίκα

Η περιοδοντική υγεία μιας γυναίκας επηρεάζεται από μια ποικιλία παραγόντων.

 
ΕΦΗΒΕΙΑ
Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, το επίπεδο των γυναικείων ορμονών, όπως η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα, αυξάνεται και αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αιματικής κυκλοφορίας στα ούλα. Έτσι, οι περιοδοντικοί ιστοί είναι πιο ευαίσθητοι και μπορεί να αντιδρούν υπερβολικά σε  κάθε ερέθισμα, όπως είναι τα υπολειπόμενα κομμάτια φαγητού και η οδοντική πλάκα. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, τα ούλα μπορεί να πρήζονται, να γίνονται ερυθρά και να είναι πιο ευαίσθητα.


ΕΜΜΗΝΟΡΡΟΙΑ
Περιστασιακά,  κάποιες γυναίκες παρουσιάζουν ουλίτιδα της εμμήνου ρήσεως. Αυτές οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν αιμορραγία, πρήξιμο και έντονο κόκκινο χρώμα στα ούλα και πληγές στο εσωτερικό των μάγουλων. Η ουλίτιδα της εμμήνου ρήσεως εμφανίζεται τυπικά, ακριβώς πριν την έναρξη της περιόδου και ολοκληρώνεται 1-2 ημέρς μετά την έναρξή της.


ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Κάποιες μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι οι εγκυμονούσες γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με  περιοδοντίτιδα είναι πιο πιθανόν να γεννήσουν πρόωρα ή να γεννήσουν ένα μωρό, του οποίου το βάρος είναι χαμηλότερο του φυσιολοφικού (ελλιποβαρές). Ίσως, η περιοδοντίτιδα μπορεί να αποτελεί έναν επιπλεον αιτιολογοικό παράγοντα γι αυτές τις καταστάσεις. Παρ’ όλα αυτά, επιπλέον έρευνα χρειάζεται για να επιβεβαιώθει κατά πόσο η περιοδοντίτιδα είναι υπεύθυνη.
Όλες οι μορφές φλεγμονής θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του εμβρύου. Γι’αυτό, η Αμερικάνικη Ακαδημία της Περιοδοντολογίας συνιστά στις γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν  έναν ενδελεχή περιοδοντολογικό έλεγχο.


ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΙΑΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ-ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Γυναίκες, οι οποίες είναι στην εμμηνοπαυσιακή ή στην μετα-εμμηνοπαυσιακή περίοδο μπορεί να παρατηρούν αλλαγές στο στόμα τους. Ξηρό στόμα, πόνος, αίσθηση καύσου στα ούλα, αλλαγή στη γεύση, ειδικότερα στο αλμυρό, στο ξινό και στο πιπέρι είναι μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρηθούν
Επιπλέον, η εμμηνοπαυσιακή ουλοστοματίτιδα επηρεάζει ένα μικρό ποσοστό των γυναικών. Τα ούλα δείχνουν ξηρά ή λαμπερά, αιμορραγούν εύκολα και το χρώμα τους ποικίλλει από ωχρό ως έντονο κόκκινο, χαρακτηριστικό της κατάστασης. Πολλές γυναίκες τονίζουν ότι τα υποκατάστατα των οιστρογόνων βοηθούν στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων.
 

Περιοδοντίτιδα και Εγκυμοσύνη

Θα μας βρείτε

 Βασ. Σοφίας 100

  Αθήνα Τ.Κ. 11528

 Efthymios.Skaribas@alumni.tufts.edu

 +30 210 7718884

 

 Λευκάδος 4

 Βούλα Τ.Κ. 16673

 Efthymios.Skaribas@alumni.tufts.edu

 +30 210 7718884